logo
Om KornBryg Opskrifter Udstyr Humle Teknik ----- Links Forside

Opskrifter:

Følgende opskrifter er afprøvet og de fleste er brygget flere gange.
Gæringstider er afhængig af temperatur og hvor stor gærmængde der tilsættes.
Fælles for alle opskrifter er, at det lønner sig at lade øllet hvile køligt en ekstra uge før flaskning.
Det giver en mere klar og lækker øl.

Tjekkisk pilsner 25 liter:

5000 g pilsnermalt
Mæskning: 65 gr. i 60 min - 75 gr. i 10 min.
PH justering ved hårdt vand.

Saaz humle 3,8%, 60 g i 60 min. - 20 g i 15 min. - 20 g i 1 min.
6 gram klar urt tilsættes de sidste 15 min af urtkogning.
Gær, saflager S-23
Gærer ved 10-12 gr. i 2-3 uger. Omstikkes og køles til 0 gr og bundfælder i 3-4 uger.
Velegnet til fustager, men kan også karboneres med 160 g sukker og flaskes.
Ved flaskning stilles flaskerne lunt i et par uger.
En dejlig sommerøl.


India Pale Ale (IPA) 25 liter:

4500 g pilsnermalt, 2000 g Munichmalt, 400 g hvedemalt
Mæskning: 67 gr. i 60 min - 75 gr. i 10 min.

Chinook humle 12,8%, 40 g i 60 min.
East Kent Golding 4,4% 50 g i 15 min.
East Kent Golding 4,4% 50 g i 1 min.
8 gram klar urt tilsættes de sidste 15 min af urtkogning.
Gær, safale S-04
Gærer ved 20 gr. i 1-2 uger. Omstikkes og stilles køligt og bundfælder i 1-2 uger.
Karboneres med 150 g sukker og flaskes.
Ved flaskning stilles flaskerne lunt i et par uger.
En kraftig øl der smager fantastisk.


Strandby julelager, 25 liter:

2500 g pilsnermalt, 3500 g Munichmalt, 300 g hvedemalt
Mæskning: 68 gr. i 60 min - 75 gr. i 10 min.
PH justering ved hårdt vand.

Chinook humle 12,8%, 30 g i 60 min.
Saaz humle 3,8%, 50 g i 15 min.
Saaz humle 3,8%, 50 g i 1 min.
8 gram klar urt tilsættes de sidste 15 min af urtkogning.

Gær, 2042 Danish Lager
Gærer ved 10-12 gr. i 2-3 uger. Omstikkes og køles til 0 gr og bundfælder i 3-4 uger.
Velegnet til fustager, men kan også karboneres med 160 g sukker og flaskes.
Ved flaskning stilles flaskerne lunt i et par uger.
En super skøn, mørk lagerøl.


Strandby jul (Brown Ale) 25 liter:

5000 g Palemalt
500 g Cara Crystalmalt
300 g Cara Aromamalt
400 g hvedemalt
200 g ristet malt (600 EBC kan undværes hvis man ikke bryder sig om den "brændte" smag)
Mæskning: 67 gr. i 60 min - 75 gr. i 10 min.

Chinook humle 12,8%, 40 g i 60 min.
East Kent Golding 4,4% 40 g i 15 min.
East Kent Golding 4,4% 30 g i 1 min.
8 gram klar urt tilsættes de sidste 15 min af urtkogning.

Gær, safale S-04
Gærer ved 20 gr. i 1-2 uger. Omstikkes og stilles køligt og bundfælder i 1-2 uger.
Karboneres med 150 g sukker og flaskes.
Ved flaskning stilles flaskerne lunt i et par uger.
En mørk kraftig øl der passer godt til julemad.

Opdateret d. 16.11.2013