Skål i godt øl !

Kontakt KornBryg

  Lidt hjemmelavet teknik


Mange har spurgt til min hjemmelavede slangepumpe, så derfor lidt tekniske oplysninger. Nogen egentlig arbejdstegning er der ikke tale om, men følgende kan give en ide om hvordan en slangepumpe kan bygges.



Først tog jeg et stykke 20 mm aluminiumsplade på 200 x 200 mm. Et hul på 140 mm blev skåret og senere savede jeg de afrundede af- og tilgange for slangen. Det hele blev filet og pudset glat.
Det var ganske tilfældigt, at det blev aluminium, som pumpehuset blev bygget af. En hård træplade eller kunststofplade er også udmærket.
Da pumpehuset var færdigt, tog jeg et stykke 10 mm alu-plade (også på 200 x 200 mm) Denne plade holder gearmotoren på plads. Gearmotoren er skruet på pladen med 4 undersænkede bolte.
Det er meget vigtigt at få placeret motorakslen nøjagtig i centrum af pumpehuset. Dette arbejde kræver en del udmåling, men omhu lønner sig. Bagplade og pumpehus boltes sammen med 4 bolte - en i hvert hjørne.
Er det tilfældigt at jeg har brugt 20 mm plade til pumpehus? Nej naturligvis ikke.Jeg havde købt nogle meter 14 mm silikoneslange, og denne slange er ca 20 mm, når den trykkes sammen.
Godstykkelse på slangen er 2 mm, så sammentrykket er slangen 4 mm tyk.
Disse mål er vigtige når pumpen konstrueres. Luftgabet mellem pumpehuset og rullerne skal altså være 4 mm. For lidt luftgab giver stor friktion og slidtage på slangen, og for stort luftgab giver dårlig pumpeevne.
På motorens aksel er rullearmen monteret. En skrue, som går ned i notgangen på motorakslen, fastholder rullearmen. Rullerne er nogle 18 mm brede kuglelejer. En nylonrulle vil også fungere fint. Husk blot at konstruere armen så luftgabet passer til din slange. En klemme af træ holder slangen på plads under drift.




For at slangen ikke kan arbejde sig ud af pumpehuset under drift, skal der være et låg på pumpen. Lågets åbning behøver blot at være en smule mindre end pumpehuset. Åbningen skal give plads til at rullearmen kan rotere frit.
Låget fastholdes af et par skruer. Et hak er skåret i låget, så slangeklemmen kan løsnes og spændes, når låget er monteret. (normalt ikke nødvendigt)



Her ses slangepumpen fra siden. Som det tydeligt ses, er pumpehuset og bagpladen boltet sammen med gennemgående bolte. Gearmotoren, som er en DC-motor, fødes fra en variabel strømforsyning. Spændingen og hermed omdrejningerne på motoren, kan varieres fra 0 til 30 volt. Strømforsyningen, som naturligvis også er hjemmelavet, kan levere en strøm på 5 ampere.
Slangepumpen kunne sagtens konstrueres mere enkelt og smart, men denne er konstrueret med de forhåndenværende materialer (som kan findes hos den lokale skrothandler), og det holder jo fremstillingsprisen langt nede.
Selv om det hjemmestrikkede grej ikke ser så smart ud, så virker det udmærket, og det er sjovt at fremstille sine ting selv.


 


Humlekogler


Tyske humleranker


Fynske humleranker