Skål i godt øl !

Kontakt KornBryg
















Almindelig gærlås

  Udstyr II






Jeg renser altid gryden efter at spargningen er tilendebragt. Der samles altid en del maltrester under indsatssien og den falske bund i gryden, og da disse måske kan give uønsket smag under urtkogningen, så renser jeg gryden før urtkogning.

Urten flyttes naturligvis til en anden beholder så længe.

Når urten skal koges er det en fordel at kunne placere gryden under emhætten eller anden udsugning, da der produceres meget vanddamp under kogningen.

Det er vigtigt at der koges uden låg, for ellers kan uønskede smagsstoffer ikke undslippe.





Når urten er færdigkogt med humlen, så skal den hurtigt køles ned til ca. 20 grader, så gæren kan tilsættes.
Til dette formål er en kobberchiller meget praktisk. Den er nem at lave selv. Bare køb ca. 10 m kobberrør og rul det om en passende rund ting, så har du hurtigt en effektiv køler.
Bevæg din chiller i urten, så virker den bedre. Forbind kobberspiralen til vandhanen med passende slanger, og du kan køle en 25 liters portion ned på ca. 20 minutter. Chilleren skal koge med i urten i de sidste 10-15 min, så den er steriliseret.

Der findes også de såkaldte modstrømskølere. De er effektive, men svære at rengøre ordentligt.


! Husk, at når din urt er nedkølet, så er den et godt voksemedie for den tilsatte gær, men desværre også for uønskede bakterier.


Når urten er nedkølet skal den over på en rengjort og desinficeret gæringsbeholder. Det er vigtigt at urten iltes godt, når den flyttes til gærbeholderen. Urten må gerne plaske ned i en si over gærspanden, for gæren skal bruge ilt til opformering af gærceller i de første timer af gæringen.

Samtidigt skal der holdes en meget stor renlighed under denne proces, så urten ikke inficeres.

Pas også på de små brune frugtfluer. De kan let tilføre din urt nogle bakterier, som gør øllet surt.

Når gæren er tilsat, påsættes gærlåsen. Den skal forhindre bakterier at finde vej til din kommende gode øl, og samtidigt lukke CO2 ud. Den viste gærlås er blot et stykke bøjet rør med en slange som ender i en flaske med vand. Den er velegnet til stormgæring, hvor en almindelig gærlås let tilstoppes og herefter bliver skudt af. Senere i gæringen kan en almindelig gærlås fint bruges.

Der kan købes mange forskellige gærbeholdere, men en 30 liters plastspand med låg er meget anvendelig og let at rengøre.

Foruden almindelige køkkenting, så kan et måleglas og et hydrometer ikke undværes, hvis der skal lidt styr på processen.
Det er nødvendigt at tage en måling af urtens vægtfylde før gæringen "OG"(original gravity) og senere en måling af vægtfylden når gæringen er tilendebragt "FG"(Final gravity) Ud fra disse tal kan alkoholprocenten beregnes, og det er jo meget rart at vide.

Der er også andre parametre, som kan være nyttige at have styr på. Effektiviteten af mæskningen kan bl.a. også beregnes ud fra måling af vægtfylden.

Der findes programmer som kan beregne disse ting. Et nemt og godt program er BeerCalc, som findes på www.haandbryg.dk.

Det er mit håb, at disse billeder og ord kan give nybegyndere i håndbrygning lidt inspiration til denne dejlige hobby.


 


Humlekogler


Tyske humleranker


Fynske humleranker